عَنْ أَبِي الْعَبَّاسِ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا قَالَ : كُنْتُ خَلْفَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْماً فَقَالَ : يَا غُلاَمُ إِنِّي أُعَلِّمُكَ كَلِمَاتٍ: اْحْفَظِ اللهَ يَحْفَظْكَ احْفَظِ اللهَ تَجِدْهُ تُجَاهَكَ إِذَا سَأَلْتَ فَاسْأَلِ اللهَ وَإِذَا اسْتَعَنْتَ فَاسْتَعِنْ بِاللهِ وَاعْلَمْ أَنَّ اْلأُمَّةَ لَوْ اجْتَمَعَتْ عَلَى أَنْ يَنْفَعُوْكَ بِشَيْءٍ لَمْ يَنْفَعُوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللهُ لَكَ وَإِنِ اجْتَمَعُوا عَلَى أَنْ يَضُرُّوْكَ بِشَيْءٍ لَمْ يَضُرُّوْكَ إِلاَّ بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللهُ عَلَيْكَ رُفِعَتِ . اْلأَقْلاَمُ وَجَفَّتِ الصُّحُفِ

 Daripada Abu al-‘Abbas, Abdullah ibn Abbas, RA beliau berkata: pada suatu hari aku berada dibelakang Nabi SAW, lalu Baginda bersabda kepadaku: “Wahai anak! Sesungguhnya aku ingin mengajarkan kepadamu beberapa kalimah: Peliharalah Allah nescaya Allah akan memeliharamu. Peliharalah Allah nescaya engkau akan mendapati Dia bersamamu. Apabila engkau meminta sesuatu, maka mintalah daripada Allah. Apabila engkau meminta pertolongan, maka mintalah pertolongan daripada Allah. Ketahuilah Sesungguhnya jika seluruh manusia berhimpun untuk memberi sesuatu manfaat kepadamu, mereka sekali-kali tidak akan mampu memberikan manfaat itu kepadamu kecuali sesuatu yang memang Allah telah tentukan untukmu. Sekiranya mereka berhimpun untuk mendatangkan sesuatu bencana keatasmu, nescaya mereka tidak akan dapat mendatangkan mudharat kepada kepadamu kecuali dengan sesuatu perkara yang memang Allah telah tentukannya untukmu. Telah diangkat qalam dan lembaran- lembaran telah kering (dakwatnya)”.

(HR Tirmizi no. 2516, Hadis Hasan Sahih)

Pengajaran Hadis:

1. Hanya melalui tarbiah iman yang serius, umat ini dapat menggalas tugas menduduki tampuk kekuasaan di muka bumi.

2. Rasulullah SAW amat menitik berat usaha memupuk akidah di dalam jiwa anak muda.

3. Pesanan Peliharalah Allah, nescaya Allah akan peliharamu. Pesanan ini memandu orang beriman untuk menjaga hak Allah, komited dengan perintahNya, menjaga diri dan anggota badan tidak melangkaui batas syarak.

4. Pesanan: Apabila engkau meminta, maka pintalah daripada Allah. Ia adalah sunnah menggambarkan kekerdilan hamba & pengabdian hamba kepada Tuhannya.

5. Hidup “bersama” Allah untuk Allah jua. Jika manusia berkumpul untuk memberi manfaat/mudarat kepada manusia, ia tidak akan berlaku kecuali ditakdirkan Allah Taala.

6. Dalam berjihad atau ditimpa musibah, manusia wajib tenang, yakin dan reda dengan ketentuan Allah.

Kemenangan itu ada bersama kesabaran,

Kelapangan itu ada bersama kesusahan,

Kesenangan itu ada bersama kepayahan.

Maizatul Arniza Mohd Badri
(Ketua Biro Keluarga & Masyarakat ISMA Subang Jaya)

SILA TINGGALKAN SEBARANG KOMEN

Sila tekan komen anda!
Sila masukkan nama anda